Vier praktijkvakken

Bij de praktijkvakken zit je niet met je neus in de boeken maar ga je vooral praktisch aan de slag. Er zijn vier praktijkvakken:

  1. Horeca
  2. Detailhandel
  3. Zorg & welzijn
  4. Techniek

In de bovenbouw kies je een van de vier vakken. Dat is de richting voor het werk dat je wilt gaan doen. Daarna krijg je alleen nog les in het praktijkvak van je keuze en in de theorie­vakken.

Welk praktijkvak je ook kiest; het wordt steeds leuker als je ontdekt wat bij jou past en wat jij wilt.

Horeca | samen iets lekkers maken
Tijdens het praktijkvak Horeca werk je in de grote keuken. Je leert van alles over eten en hoe je het op een goede manier klaar moet maken. Schoon en veilig werken in de keuken is belangrijk en daar besteden we veel aandacht aan. Natuurlijk maken we allerlei lekkers op basis van recepten. Soms verkopen we dat of eten we het in de klas met elkaar op. Kies je voor Horeca? Dan kun je gaan werken in een hotel, restaurant of kantine.

Detailhandel | aan de slag in een winkel
Detailhandel heeft alles te maken met winkels en magazijnwerk. Je hebt les in een soort winkel. Je leert hier om te helpen bij alle werkzaamheden in een winkel of in een magazijn. Ook leer je hoe de kassa werkt en hoe je mensen in een winkel helpt of hoe je het magazijn werkt of zorgt dat de winkel netjes is.
Kies je voor Detailhandel? Dan kun je in een winkel gaan werken, zoals kleding- en schoenenwinkels, supermarkten, drogisterijen, een groothandels en nog veel meer.

Zorg & Welzijn | goed voor iemand zorgen
Dit praktijkvak gaat over verzorging en gezond­heid. Op school hebben we een eigen zorglokaal waar je leert schoonmaken of andere vaardigheden oefent. Kies je voor Zorg & Welzijn? Dan kun je aan de slag in een verzorgingshuis, ziekenhuis of bij een schoonmaakbedrijf.

Techniek | rijden op een vorkheftruck
Bij Techniek draait alles om gereedschap en machines. Het praktijklokaal is een echte werkplaats. In het begin maak je bij techniek kleine voorwerpen, die je mee naar huis kunt nemen. Later oefen je met echte werkzaamheden voor bedrijven. Zo kun je kiezen om een las- of vorkheftruckcertificaat te gaan halen of een veiligheidsdiploma. Kies je voor techniek? Dan kun je straks aan de slag in een garage, een fietsenwinkel, een autowasserij of in de metaalbewerking.