Vijf praktijkvakken

Bij de praktijkvakken zit je niet met je neus in de boeken, maar ga je vooral praktisch aan de slag. Er worden vijf praktijkvakken aangeboden:

  1. Horeca
  2. Detailhandel & logistiek
  3. Facilitair (dit heette voorheen zorg & welzijn)
  4. Techniek
  5. Groen

In de bovenbouw kies je één van de vijf vakken. Dat is de richting voor het werk dat je later wilt gaan doen. Daarna krijg je alleen nog les in het praktijkvak van je keuze en in de theorie­vakken.

Welk praktijkvak je ook kiest; het wordt steeds leuker als je ontdekt wat bij jou past en wat jij wilt.

Horeca
Tijdens het praktijkvak Horeca werk je in de grote keuken. Je leert vanalles over eten en hoe je het op een goede manier klaar moet maken. Schoon en veilig werken in de keuken is belangrijk en daar besteden we veel aandacht aan. Natuurlijk maken we allerlei lekkers op basis van recepten. Soms verkopen we het of eten we het in de klas met elkaar op. Kies je voor Horeca? Dan kun je gaan werken in een hotel, restaurant of kantine.

Detailhandel & logistiek
Detailhandel heeft alles te maken met winkels en magazijnwerk. Je leert hier om te helpen bij alle werkzaamheden in een winkel of in een magazijn. Ook leer je hoe de kassa werkt, hoe je mensen in een winkel helpt, hoe het magazijn werkt of hoe je ervoor zorgt dat de winkel netjes blijft. Je bent vaak het visitekaartje van een winkel of bedrijf.
Kies je voor Detailhandel? Dan kun je in een winkel gaan werken, zoals kleding- en schoenenwinkels, supermarkten, drogisterijen, groothandels en nog veel meer, of kun je als baliemedewerker aan de slag.

Logistiek heeft te maken met bevoorrading en bezorging van pakketten. Je kunt hierbij denken aan kleine pakketten bij mensen thuis bezorgen, maar ook aan vrachtwagens vol met spullen voor winkels. Al die spullen die in de winkel liggen, komen daar namelijk niet vanzelf. Je leert in het magazijn op school hoe je spullen moet bestellen en bezorgen. Later leer je ook meer over internetbestellingen. Kies je voor Logistiek? Dan kun je werken in een magazijn of ben je veel onderweg om spullen op de juiste plek te brengen.

Facilitair
Dit praktijkvak gaat over verzorging en gezondheid. Op school hebben we een eigen zorglokaal waar je leert schoonmaken en andere vaardigheden oefent. Kies je voor Facilitair? Dan kun je aan de slag in een verzorgingstehuis, een ziekenhuis of bij een schoonmaakbedrijf.

Techniek
Bij Techniek draait alles om gereedschap en machines. Het praktijklokaal is een echte werkplaats. In het begin maak je bij Techniek kleine voorwerpen die je mee naar huis kunt nemen. Later oefen je met echte werkzaamheden voor bedrijven. Zo kun je kiezen om een las- of vorkheftruckcertificaat te gaan halen of een veiligheidsdiploma. Kies je voor Techniek? Dan kun je straks aan de slag in een garage, een fietsenwinkel, een autowasserij, in de metaalbewerking of in de bouw.

Groen
Bij Groen leer je veel over verschillende planten en hoe je deze goed kunt verzorgen. Wist je bijvoorbeeld dat rozen extra mooi en groot kunnen worden als je ze precies goed verzorgd? In het Groen gebruik je allerlei soorten gereedschap. Hiervoor kun je certificaten halen om goed en veilig te werken. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet werken met een bladblazer, maar je leert ook hoe je op een heftruck moet rijden. Je gaat lekker naar buiten en leert hoe je de omgeving zo goed mogelijk kunt verzorgen, zodat het mooi en groen blijft. Kies je voor Groen? Dan kun je straks aan de slag met het onderhouden van parken of bossen of kun je tuinen aanleggen bij mensen thuis.